Gorzowski Rynek Hurtowy z okazji jubileuszu 25-lecia działalności zaprosił w czerwcu br. do Gorzowa festiwal „Polska od kuchni”, na którym swoje umiejętności prezentowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z różnych części kraju, także z lubuskiego. 1 października w Warszawie odbył się ogólnopolski finał festiwalu.
– Festiwal w przyszłym roku ponownie zagości w Gorzowie – zapewniła prezes GRH Agata Dusińska.
Promowanie lokalnej kultury i pielęgnacja tradycji to główne założenia festiwalu „Polska od kuchni”, którego celem jest prezentacja lokalnych produktów i kulinarnego dziedzictwa z różnych stron Polski.
W ramach wydarzenia odbywają się pokazy i warsztaty kulinarne, eksponowane są lokalne produkty, a także trwają rywalizacje pomiędzy Kołami Gospodyń Wiejskich, które promują lokalną tradycję i dają możliwość posmakowania pysznego jedzenia z różnych zakątków Polski.
Przez 16 tygodni poprzedzających finał, festiwal „Polska od kuchni” gościł kolejno w każdym z województw Polski. Mieszkańcy miast mogli poznać smaki z różnych regionów i wybrać te, które najbardziej przypadły im do gustu, jednocześnie wzbogacając się o wiedzę dotyczącą lokalnych zwyczajów.
Festiwal w finałowym momencie na błoniach PGE Narodowego, zgromadził blisko 150 Kół Gospodyń Wiejskich i wystawców z całego kraju.
Wydział Promocji i Informacji
Fot. Karolina Machnicka
306 total views, 1 views today