„Talerz Miłosierdzia” i gotowanie zupy cebulowej 1 kwietnia przez s. Monikę Chmiel – Albertynkę z Krakowa, prezydenta miasta Jacka Wójcickiego, właścicieli restauracji „Pycha Ryba” i mieszkańca schroniska dla bezdomnych mężczyzn zainaugurowało Dni Kultury z Bratem Albertem w Gorzowie Wielkopolskim. Motto kulinarnego spotkania brzmi: „Kuchnia dla duszy, kuchnia dla ciała”.
Ogólnopolska akcja charytatywna „Talerz Miłosierdzia” ma na celu zaktywizowanie społeczeństwa i zwrócenie uwagi na problemy ubóstwa, bezdomności oraz uwrażliwienie na ten problem społeczny. Podczas tej akcji zbierane są fundusze na rzecz osób potrzebujących.
Kulinarne wydarzenie jest częścią kampanii społecznej pod hasłem: „Pomagamy ze smakiem” organizowanej przez Zarząd Główny Towarzystwa z siedzibą we Wrocławiu. Jest to czwarta już inicjatywa, z dwunastu zaplanowanych z okazji 35-lecia powstania Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta oraz w setną rocznicę śmierci jego Patrona.
Z okazji jubileuszu Towarzystwa powstał kalendarz promujący przepisy zup znanych osób, m.in. s. Moniki Chmiel – Albertynki, bpa Edwarda Janiaka, Natalii Kukulskiej, Kingi Preis czy Krzysztofa Kiljańskiego. Każdego miesiąca jedna z tych osób uczestniczy w akcji „Talerz Miłosierdzia”, która rozpoczęła się w styczniu we Wrocławiu. Kalendarz jest formą upowszechniania pomocy, którego autorami są pracownicy i wolontariusze Biura Zarządu Głównego.
Daniem gorzowskim była zupa cebulowa zaproponowana przez s. Monikę, która powiedziała, że bardzo lubi tę zupę dlatego ją zaproponowała. S. Monika przez ponad 7 lat gotowała dla gwardii szwajcarskiej. Było to w latach 2008-2015.
2,487 total views, 2 views today