ŁUBU DUBU KRÓLOWĄ GORZOWSKIEJ GASTRONOMII

LUBU5Łub

Restauracja Łubu Dubu otrzymała sztandar „Królowej Gorzowskiej Gastronomii”. To decyzja mieszkańców, którzy wzięli udział w Nocnym Szlaku Kulinarnym. Sztandar właścicielowi restauracji przekazał w piątek prezydent miasta Jacek Wójcicki.

Drugie miejsce zajęła kawiarnia Trzy Światy, a trzecie restauracja Hatay. Dla zwycięzców przygotowano nagrody. Za zajęcie pierwszego miejsca, oprócz sztandaru, restauracja Łubu Dubu otrzymała voucher na miesięczną kampanię promocyjną na antenie Radia Gorzów i fartuchy z logo Nocnego Szlaku Kulinarnego, dla całego zespołu oraz dyplom do powieszenia w widocznym miejscu w restauracji. Za zajęcie drugiego miejsca „Kawiarnia Trzy światy” otrzymała dwutygodniową kampanię radiową, symboliczny fartuch dla szefa kuchni i dyplom, a za trzeciego miejsca restauracja Hatay otrzymała tygodniową kampanię w radiu, fartuch i dyplom.

Zadaniem restauratorów było przygotowanie dania degustacyjnego za kwotę nie większą niż 10 złotych, której jednym ze składników musiał być miód. Łubu Dubu częstowała gości mulami w sosie winno-miodowym, Kawiarnia Trzy Świata miała aż trzy dania degustacyjne: pieczone jabłko z kruszonką i miodem, gofry wytrawne i słodkie z miodem i miodową lemoniadę, a Hatay przygotowała dla gości turecką pizzę z miodem.

Bardzo dziękuję restauratorom za udział i wspaniałą obsługę gości w czasie imprezy, a mieszkańcom za wsparcie. Liczę, że kultura odwiedzania restauracji w Gorzowie utrzyma się, a jakość oferowanych usług będzie stale rosła – powiedział prezydent Wójcicki.

Dania przygotowane przez restauratorów oceniali mieszkańcy. To na podstawie ich opinii i punktacji wybrano zwycięzców. A mieszkańcy, którzy wzięli udział w głosowaniu i najciekawiej opisali swoje ulubione danie, również otrzymają nagrody. To Anna Porowska, która opisała danie restauracji Hatay, Ewa Łebek, której najbardziej smakowały dania z „Okienka” i Marcin Sosnowski, który najlepiej zjadł w restauracji „Tajka”. Do nich trafi roczny zapas Pepsi.

Nocny Szlak Kulinarny odbył się w Gorzowie po raz pierwszy. Jego głównym celem było wsparcie gorzowskiej branży gastronomicznej po czasie pandemii, gdy lokale mogły obsługiwać gości wyłącznie na wynos.

Zależało nam na tym, by do lokali ponownie zawitali goście, by wśród mieszkańców rozbudzić na nowo potrzebę spędzania czasu w restauracjach, w dobrym towarzystwie, przy smacznych potrawach – zaznaczył dyrektor Wydziału Obsługi Biznesu i Inwestora Jacek Gumowski.

Skala przedsięwzięcia zaskoczyła zarówno organizatorów, jak i restauratorów. Przez dwa dni wydano ponad 4 tysiące kart do głosowania, ponad 1000 litrów lodów, a zwycięska restauracja przygotowała porcje degustacyjne z ponad 40 kilogramów muli. Zarówno pierwszego dnia, jak i drugiego, restauracje wydały od 100 do ponad 400 porcji degustacyjnych.

W Nocnym Szlaku kulinarnym brało udział 25 gorzowskich restauracji.

Marta Liberkowska – Wydział Promocji i Informacji

Foto. Łukasz Kulczyński

64 total views, 1 views today

[0]
0.00 zł Zobacz

Formularz zamówienia

NazwaCena
Anuluj
Better Pay - System sprzedaży dla WordPress!

Komentowanie zamknięte.